- Start
- Föräldraskapsstöd
- Att bygga ett hållbart föräldraskapsstöd
- Indikatorer, kvalitetsmätning och uppföljning
Indikatorer, kvalitetsmätning och uppföljning
Uppföljningssystemet för arbetet med föräldraskapsstöd behöver utvecklas på lokal, regional och nationell nivå. En samsyn kring indikatorer och kvalitetssäkrad mätning av föräldraskapsstöd är efterfrågad.
För samtliga nivåer behövs ökad kunskap om vilka mått som är relevanta att använda för att följa upp strukturer (verksamhetens förutsättningar), processer (metoder och arbetssätt) och resultat av föräldraskapsstödet. Slutligen behövs mått för att mäta effekter hos målgrupperna.
MFoF arbetar med att följa upp föräldraskapsstödet och strategins mål och målområden med hänsyn taget till det uppdrag myndigheten tidigare fått och som redovisade 2020. Uppdraget var att ta fram och utveckla indikatorer för att göra det möjligt att följa och se utvecklingen över tid i förhållande till målsättningar inom områdena föräldraskapsstöd, familjerätt, familjerådgivning och internationella adoptioner. De framtagna indikatorerna behöver dock vidareutvecklas för att möjliggöra en säker uppföljning som kan leda till förbättring inom alla områden, så även inom föräldraskapsstödarbetet.
För att få en tydlig bild av läget och behoven kring föräldraskapsstöd behöver indikatorer och uppföljningsverktyg tas fram i nära samarbete med experter och praktiker inom området. Ett sådant samarbete skulle även underlätta implementeringen av verktygen och på sikt möjliggöra jämförelser över tid och mellan kommuner och regioner.
Utöver uppföljningsverktyg behöver även andra verktyg tas fram som kan fungera som stöd för att analysera lägesbilden och behovet av föräldraskapsstöd inom kommuner, regioner och civil sektor. För att säkerställa att en insats leder till en förbättring är det viktigt att det svarar mot ett befintligt behov och då kan en behovsanalys vara till hjälp.
MFoF är medvetna om att det efterfrågas en samsyn kring indikatorer och kvalitetssäkrad mätning av föräldraskapsstöd och jobbar aktivt med frågan.
Uppdaterad senast