- Start
- Internationella adoptioner
- Stöd och vägledning
- Att söka sitt ursprung
- Vägledning vid ursprungssökning
- Steg 2 - Samla information
- Sökvägar för att hitta adoptionsdokument
Sökvägar för att hitta adoptionsdokument
Om den adopterade inte fått tillgång till sina adoptionsdokument via adoptivföräldrarna eller är osäker om huruvida det kan finnas ytterligare dokument att tillgå, finns möjlighet att ta kontakt med de myndigheter och organisationer som varit delaktiga vid adoptionen såväl i Sverige som i ursprungslandet. Var dokument kan förvaras beror på var och när adoptionen skedde och vem som förmedlade adoptionen.
Adoptionsorganisationer
Om adoptionen har förmedlats via någon adoptionsorganisation kan den adopterade vända sig dit för att begära att ta del av handlingar som avser sitt ärende. Adoptionsorganisationerna är skyldig att bistå den adopterade vid en sådan förfrågan. Adoptionsorganisationer som inte längre är verksamma har överlämnat handlingar till Riksarkivet, dit den adopterade istället kan vända sig (se rubrik Riksarkivet).
Verksamma adoptionsorganisationer idag är: Adoptionscentrum (AC) och Barnen Framför Allt (BFA-A).
Domstol
Många adoptioner har tidigare genomförts utan förmedlingshjälp via adoptionsorganisationer, i form av privat eller enskild adoption. I dessa fall kan tingsrätten ha fattat beslut om adoptionen och handlingar kan då finnas vid domstolen på den ort där adoptivföräldrarna bodde vid tiden för adoptionen. Även i de fall där det utländska adoptionsbeslutet handlat om en svag adoption, kan det finnas beslut i svensk domstol.
Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd
MFoF hanterar olika former av beslut i samband med enskilda adoptioner och har utifrån dessa arkiverat vissa dokument. Utöver detta bevarar myndigheten vissa adoptionshandlingar efter beslut som fattats av Myndigheten för Internationella Adoptionsfrågor (1 jan 2005 – 31 dec 2015).
Migrationsverket
Uppgifter om adoptionen kan finnas bevarade vid Migrationsverket då de i samband med adoptionen fattar beslut om uppehållstillstånd eller medborgarskap för barnet.
Riksarkivet
Riksarkivet bevarar adoptionshandlingar beslutade och/eller förmedlade av tidigare verksamma adoptionsorganisationer, Justitiedepartementet (1972–76), Socialstyrelsen (1977–30 juni 1981) och Nämnden för Internationella Adoptioner (1 juli 1981–31 dec 2004). Vid Riksarkivet finns även folkbokföringsuppgifter som svenska kyrkans församlingar tidigare registrerade (tom 30 juni 1991). På Riksarkivets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns beställningsformulär som ska användas för att beställa kopior på handlingar som förvaras vid Riksarkivet.
Skatteverket
Skatteverkets folkbokföringsregister innefattar exempelvis uppgifter om vilken kommun som var den adopterades första vistelsekommun. I folkbokföringsregistret kan det också finnas uppgifter om den adopterades ursprungsfamilj om de är kända. Skatteverket har hand om folkbokföringen sedan 1 juli 1991. Dessförinnan var det Svenska kyrkans församlingar som ansvarade för uppgiften. Samtliga kyrkobokföringshandlingar som före 1991 fanns inom Svenska kyrkan har överförts till regionala arkivmyndigheter, vanligen landsarkiv, vilka finns tillgängliga via Riksarkivet.
Socialtjänsten
Handlingar som kommit in eller upprättats i samband med en utredning om adoption får inte gallras, därmed kan det finnas uppgifter om den adopterades bakgrund hos socialtjänsten i den kommun där adoptivföräldrarna bodde vid tidpunkten för adoptionen.
Ursprungslandet
I ursprungslandet kan det exempelvis finnas dokumentation hos de myndigheter, domstolar, barnhem/institutioner och organisationer, som varit involverade i adoptionsprocessen. Det kan även finnas dokumentation vid sjukhus eller andra vårdinrättningar.
Använd sidans huvudmeny eller länkarna nedan för att gå vidare till andra delar i vägledningen.
Uppdaterad senast