- Start
- Internationella adoptioner
- Information om stöd till internationellt adopterade i samband med ursprungssökning
- Tankar, idéer och synpunkter från adopterade
- Synpunkter på den guide som ISS/ICR tagit fram vid ursprungssökning
Synpunkter på den guide som ISS/ICR tagit fram vid ursprungssökning
Alla punkter nedan är tankar, idéer och synpunkter som kommit in från adopterade och adopterades föreningar till MFoF gällande individuell ursprungssökning. För mer information och bakgrund, klicka här!
- Ok.
- Alldeles för negativ i början och avskräckande. Att vilja söka sina rötter bör uppmuntras och man kan betona att det är svårt och jobbigt att söka på ett mer positivt sätt än vad foldern gör.
- Foldern är tydlig och enkel att läsa och ganska matnyttig. Ett bra komplement till en hemsida.
- Att söka stöd av en professionell person för att söka biologisk familj kan vara dyrt och att lägga den ekonomiska bördan på adopterade är inte schysst. Dessutom är det ofta svårt eller omöjligt att hitta "professionella". De som oftast finns att tillgå är outbildade tolkar i ursprungsländerna.
- Den summerar på ett bra sätt vad man bör tänka på innan man påbörjar sin resa att finna sitt ursprung.
- Av guiden framgår med tydlighet vikten av att det finns ackrediterade organisationer eller personer som i likhet med MFoF får bistå med denna hjälp.
- Det ser bra ut, men ett tillägg innan man inleder en ursprungsökning kan vara att jämföra adoptionshandlingarna med någon eller flera andra adopterade för att se om adresser och namn på socialsekreterare, läkare, domare etc. är domsamma. Om så är fallet kan ett nätverk ligga bakom att oegentligheter skett i samband med adoptionen, som därmed blivit illegal.
- De små röda rutorna är störande, där det förväntas att adoptivföräldrarna/adoptanter ska vara med vid ursprungsökning. De har ingenting med detta att göra. Adoptanten har medverkat till att ta barnet ifrån sin kontext. Ska den personen då vara med när den adopterade åker tillbaka och träffar sin släkt och familj? Adoptanten och dennes känslor riskerar att störa återföreningen.
- Det australienska metodstödet är otroligt provocerande, bl.a. instruktionen att välja professionellt stöd, då det valet inte finns för adopterade. Det behövs professionellt stöd med specialistkunskap vid ursprungssökning. Ett sökande utan detta kan göra mer skada än nytta, som många adopterade fått erfara. Detsamma gäller då den adopterade behöver kontakt med ex. psykolog, där specialistkunskap om adopterade behövs, utan att den adopterade ska riskera att bli kränkt. Det är vidare orimligt att den adopterade ska bekosta professionellt stöd vid ursprungssökning och vid terapikontakter. Den adopterade har inte själv medverkat till att hamna i Sverige och måsta hantera frågorna kopplade till adoptionen och dess konsekvenser. Då staten både medverkar och finansierar adoptionsverksamheten, bör staten ta ansvar för att hjälpa den adopterade i de svårigheter som den adopterade och dennes barn kan stöta på under livet.
- För dialoger med adopterade som gjort olika typer av återresor som slutat på olika sätt och fånga upp deras erfarenheter. Håll kvalitativa intervjuer med adopterade som reflekterat mycket över sin situation och sitt ursprung och som tagit hjälp av det redan existerande stödet i Sverige. Då får ni en uppfattning av möjligheterna/utfallet i de olika länderna.
- Identifiera den kompetens som finns i Sverige idag om ursprungssökning. Kombinera sedan den kunskapen med andra källor och sammanställ hur en god ursprungssökning bör se ut idag. Använd sedan det för att mäta kvalitén på existerande och framtida tjänster, inklusive er egen. Det kan också vara vettigt att skilja på tjänster som handlar om att ge information och de som handlar om att guida genom en process, liksom tjänster som handlar om en faktisk återresa till ursprunget.
Uppdaterad senast