- Start
- Internationella adoptioner
- Information om stöd till internationellt adopterade i samband med ursprungssökning
- Tankar, idéer och synpunkter från adopterade
- Önskat stöd och tjänster i pilotprojektet
Önskat stöd och tjänster i pilotprojektet
Alla punkter nedan är tankar, idéer och synpunkter som kommit in från adopterade och adopterades föreningar till MFoF gällande individuell ursprungssökning. För mer information och bakgrund, klicka här!
- En statlig myndighet ska ansvara för att stödja och hjälpa till med resurser då staten har ett stort ansvar över internationellt adopterade barn, där adoptioner dessutom skett på anmärkningsvärt lösa grunder, till och med på olagliga grunder. Stödet ska vara i form av både ett metodologiskt som psykologiskt stöd.
- Stödet bör inte ligga på adoptionsorganisationerna. Viktigt att stödet inte blir defensivt om oegentligheter framkommer.
- Stödet som ges ska utgå från evidensbaserad kunskap och ges av kompetent personal som kan hantera psykosociala frågeställningar och som har kännedom om möjliga sökvägar.
- Det är viktigt att arbetet inom uppdragen sker transparent och att verksamheten går att följa upp.
- Att man lyssnar på och hänvisar till adopterades föreningar.
- Individuellt stöd som bygger på kunskap och kompetens om det specifika landet vid den specifika tiden för adoptionen.
- Det behövs en mycket väl genomtänkt etisk plan så att de tre parterna vid ursprungssökning, den adopterade, adoptivföräldrarna och de biologiska föräldrarna, respekteras.
- Den som bistår ska ha stor förståelse för vad det innebär att vara adopterad och vilka känslor det kan föra med sig att leta efter sina biologiska föräldrar. Så att den adopterade genom hela resan känner sig trygg med hjälpen och kan fråga om allt och få hjälp därefter.
- Stödet ska kunna möta de känslor som kan uppkomma under sökningen och om/när det uppdagas oegentligheter i samband med adoptionen.
- Stödet ska även gälla vid sökandet av personer i familjehemmet som ansvarade för vården av barnet innan det adopterades. Den adopterade ska få stöd att få ut uppgiften om dessa personer.
- När den adopterade har problem med att få ut alla handlingar från en adoptionsorganisation, ska pilotprojektet kunna hjälpa till med detta.
- MFoF behöver samverka med andra parter i adoptionsprocessen, såsom utrikesdepartementet, svenska konsulat och ambassader i adopterades ursprungsländer, främmande länders ambassader i Sverige, justitiedepartementet, lokala myndigheter och institutioner av relevans för adopterade i deras ursprungsländer.
- Då internationellt adopterade lider i större utsträckning av psykisk ohälsa, ska de i ett tidigt skede kunna erbjudas psykologiskt stöd i processen att finna sitt ursprung.
- Psykosocialt stöd ska inte ligga på kommuner, landsting eller adoptionsorganisationer. De psykologer och terapeuter som i dagsläget har bäst kunskap kring adopterade är privata.
- Psykologiskt stöd och terapi med speciell kompetens för adoption, speciellt för dem där oegentligheter har upptäckts. Även förstamammor som drabbats av livslång depression och PTSD, efter att ha blivit fråntagna sina barn, bör omfattas av detta stöd.
- Resurscenter med adoptionsspecifik kompetens. Kunskapsbank med kompetenta adopterade psykologer och terapeuter och andra professionella, forskare, där ingen har koppling till någon adoptionsorganisation och utan krav att vara landstingsansluten. Det allra viktigaste är ett resurscenter med adoptionsspecifik kompetens, fristående från adoptionsorganisationer.
- Den adopterade ska även kunna erbjudas kostnadsfritt juridiskt stöd.
- Ett väl utvecklat kontaktnät med centralmyndigheter och andra med uppgifter på vilka som kan bistå på plats i ursprungslandet. Personer eller ackrediterade organisationer som kan rekommenderas av MFoF.
- Att MFoF i sina kontakter med centralmyndigheter i ursprungsländer, lyfter den etiska delen med vikten av att den adopterade får hjälp vid ursprungssökning.
- Få kostnader täckta som uppstår till följd av ursprungsökning. T.ex. återresa, boende, tolk/hjälp att hitta platser och personer på plats i ursprungslandet. Det ska vara kompetent personal som kan hantera psykosociala frågeställningar såväl som möjliga sökvägar i landet.
- Uppbyggnad av en DNA bank för adopterade som inte finner sitt ursprung.
- Ekonomiskt stöd till DNA test som omfattar såväl den adopterade som förstaföräldrar.
- Ekonomiskt bidrag som möjliggör att adopterade blir funktionella, t.ex. för utbildning och körkort.
- Extra stöd till adopterade i samband med familjebildning.
- Behov av översättare och få kostnader för översättning täckta.
- Hjälp med vilka adoptionshandlingar som behövs och med att förstå om det som står i adoptionshandlingarna är normalt för den tid och det landet som adoptionen skedde ifrån.
- Information om bästa sättet att gå tillväga. Vart man börjar sitt sökande och vanliga motgångar och vad man kan göra/vända sig om man kör fast i sitt sökande. Tydliga sammanställningar av var och hur information hittas i de olika länderna, hur länge dokument sparas, vart de går att hitta och bra frågor att ställa.
- Mallar om hur man skriver formella brev till andra myndigheter.
- Möjlighet till rådfrågning med personer som har kännedom och kunskap om myndighetskontakter i ursprungslandet.
- Tydlig och konkret information om ursprungssökning, även om brister i existerande information.
- Stödtelefon för adopterade, där adopterade svarar.
- Mötesplatser och samtalsgrupp för vuxna adopterade, som exempelvis chattforum.
- Telefonlinje för samtalsstöd till både adopterade och adoptivföräldrar för att säkerställa att tjänsten är tillgänglig nationellt.
- En NGO verksam i Indien har poängterat svårigheterna med ursprungssökning i Indien, som rör kännedom om de biologiska föräldrarnas identitet och barninstitutionernas och myndigheternas ovilja till samarbete. Till detta tillkommer den sociala aspekten och synen på ogifta mödrar. Ursprungssökning måste ske med stor försiktighet. För att hantera detta fordras erfarenhet av professionella.
Uppdaterad senast