I den nationella strategin för ett stärkt föräldraskapsstöd [ref 9] beskrivs att föräldraskapsstöd ska främja ett jämställt föräldraskap. Arbetet ska utmana begränsande och destruktiva föreställningar om kön och främja alla föräldrars delaktighet i frågor som traditionellt ansetts som antingen kvinnliga eller manliga ansvarsområden. Föräldrar har gemensamt ansvar för barnets uppfostran och utveckling, och studier visar att ett jämställt föräldraskap gynnar både barnets utveckling och föräldrarnas relation till varandra.
Föräldraskapsstödsarbetet är en viktig del i genomförandet av Sveriges jämställdhetspolitik, och bidrar i synnerhet till jämställdhetsmål 4 om en jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Målet omfattar inte endast fördelningen av obetalt arbete inom ett heterosexuellt par i ett hushåll, utan avser fördelningen mellan kvinnor och män av obetalt arbete på samhällsnivå [ref 11]. Vidare påverkar även arbetslivets förutsättningar och det betalda arbetets fördelning inom ett par, och mellan grupper, föräldrars möjligheter att vara föräldralediga och/eller gå ner i arbetstid eller studietakt för att spendera mer tid med barnen medan de är små [ref 12, ref 13, ref 14].
Det här kapitlet ger en överblick kring jämställdhetsaspekter i parrelationen vad gäller det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Särskilt fokus ligger på uppdelningen av hushålls- och omsorgsarbetet samt vilka faktorer som spelar roll för att gå ner i arbetstid eller studietakt i samband med barn.
Uppdaterad senast
Telefon: 010-190 11 00
E-Post: info@mfof.se
Besöksadress:
Nygatan 40B
931 31 Skellefteå
Ansvarig utgivare: Per Bergling
Dataskyddsombud: Jonas Hägerlind, chefsjurist
Uppdaterad senast
Hej! Läs gärna mer om hur vi hanterar personuppgifter samt cookies.