- Start
- Föräldraskapsstöd
- Målgrupper för föräldraskapsstöd
- Föräldrar och barn med särskilda behov
- Föräldrar som adopterar barn från annat land
Föräldrar som adopterar barn från annat land
När föräldrar inte kan ta hand om sitt barn av olika anledningar kan adoption vara ett sätt att ge barnet en ny familj. Barnets bästa ska vara vägledande i alla delar av adoptionsarbetet.

När ett barn skiljs från sina biologiska föräldrar innebär det ett uppbrott. Det kan ta tid att knyta an till de nya föräldrarna, och barnet kan behöva hjälp att bearbeta den separation som adoptionen innebär.
Det är dock viktigt att betona att majoriteten av adopterade barn utvecklas precis som barn i befolkningen i övrigt. Adoption är inte en riskfaktor utan ska ses som en skyddsfaktor för barnet. Studier har visat att adoption av barn med en utsatt tidig barndom har positiva effekter på barnets utveckling.
Anknytning och utveckling under barndomen
Att knyta an till en eller flera omsorgspersoner är viktigt för alla barn och har betydelse för förmågan till socialt samspel under resten av livet. Anknytningen under den första tiden med de nya föräldrarna är särskilt viktig och påverkar hur anknytningen kommer att utvecklas framåt.
Barn som adopterats före sex månaders ålder och som inte vistats på institution knyter vanligtvis an till sina adoptivföräldrar på samma sätt som andra barn. Om adoptionen skett senare i livet kan det dock finnas en risk för otrygg anknytning, särskilt i de fall barnen vistats längre perioder på institution.
Barn som tidigare saknat föräldraomsorg kan utvecklas ojämnt. De kan ha utvecklat överlevnadsförmågor som får dem att verka mer mogna än sin ålder, samtidigt som de kan ha haft sämre förutsättningar att lära känna sin kropp och sina känslor, att öva motorik, samspel och språk. Det är bra för adoptivföräldrarna att vara medvetna om detta och söka stöd vid behov.
Stöd till adoptivföräldrar
Socialtjänsten i adoptivföräldrarnas folkbokföringskommun ska göra en uppföljning av barnets situation i det nya hemmet i samband med att det formella adoptionsbeslutet fattas. De som adopterat nationellt inom Sverige och de som adopterat internationellt har inte alltid så mycket gemensamt och kan ha olika behov av stöd. Barnets bakgrund och erfarenheter är olika och därmed även de frågor föräldrar har att hantera. Båda grupperna kan dock behöva annan typ av stöd än traditionella föräldragrupper, då de inte kan dela sina erfarenheter kring adoptivföräldraskapet med de övriga i gruppen. De kan istället ha större behov av att diskutera frågor med socialtjänsten. För adoptivföräldrar likväl som för alla nyblivna föräldrar ges både universellt och riktat stöd via barnhälsovården.
2019 fattade regeringen beslut om att ge MFoF utökat ansvar för stöd till familjer som adopterar internationellt. MFoF samordnar den obligatoriska föräldrautbildningen, uppdaterar kunskapsmaterial till yrkesverksamma och utformar en nationell modell för tidigt stöd efter adoption. Arbetet med detta pågår under 2020 och 2021.
Uppdaterad senast