- Start
- Föräldraskapsstöd
- Målgrupper för föräldraskapsstöd
- Familjer med särskilda förutsättningar
- Familjer där det förekommer risk- och missbruk
Familjer där det förekommer risk- och missbruk
Föräldrar är ansvariga för barnets uppfostran, utveckling samt att barnet har en trygg och kärleksfull uppväxtmiljö. Ibland är dock föräldraförmågan nedsatt och barnets miljö blir otrygg. Exempelvis har cirka 60 000 barn i landet en förälder med allvarliga missbruksproblem. Svenska studier pekar på betydande konsekvenser för barnens hälsa, skolgång och framtida arbetsliv. Många barn har trots detta en god anpassningsförmåga och en positiv utveckling.
Förebyggande insatser till barnen
Socialstyrelsen hade i uppdrag under 2017–2020 att stärka stödet till barn som anhöriga, dvs. familjer där missbruk, psykisk sjukdom, psykisk funktionsnedsättning eller där våld förekommer. Där ingick att stärka stödet till föräldrar i föräldraskapet genom att utarbeta ett mer familjeorienterat arbetssätt inom missbruks- och beroendevården. Fokus var på att stärka samspel och anknytning mellan förälder och det späda barnet. Arbetet inom uppdraget har lett till att fler barn som anhöriga uppmärksammats, främst inom hälso- och sjukvården, men fortfarande med stor variation mellan olika verksamheter, grupper av barn och delar av landet.
Utveckla stödet till föräldrar och barnen
Barn som tar ett stort ansvar hemma håller ofta ett öga på föräldrarna för att se till att de mår bra. De ber inte lika ofta om stöd hemma när de har problem eller om hjälp med läxor och skolarbete. Barnens möjligheter att utveckla egna sociala nätverk och delta i fritidsaktiviteter är färre. Det kan också vara svårt för dem att lämna hemmet för att till exempel söka arbete och utbildning på annan ort.
För att barn med missbruk i familjen inte ska fara illa när de tar ett orimligt stort ansvar för sina anhöriga behöver de stöd. I missbruks- och beroendeverksamheterna fokuseras det ofta på den vuxna individen. Förebyggande insatser till barnen kan bidra till en mer gynnsam utveckling av deras liv. Det kan till exempel röra sig om hjälp med läxläsning och stödsamtal för att barnet ska kunna förstå och bearbeta olika händelser. Även relationerna kan behöva stärkas med familjebehandling eller föräldraskapsstöd.
Risk- och missbruk i familjen drabbar många barn
Om en vuxen i en familj missbrukar alkohol eller andra droger så påverkar det hela familjen. Barnet växer upp under svår stress och har större risk att utveckla psykologiska och sociala problem. Det är viktigt att vara medveten om att barn på olika vis påverkas av den vuxnes missbruk även om de inte bor tillsammans, eller om den som missbrukar inte är en biologisk förälder. Barn till föräldrar med missbruk eller psykisk sjukdom kallas ibland unga omsorgsgivare. Att som barn regelbundet behöva utföra uppgifter som normalt vilar på vuxna blir ett allt för stort ansvar för ett barn.
Med anledning av de olika familjekonstellationer som finns är det betydelsefullt att även nyttja andra nära vuxna som kan skapa trygga uppväxtvillkor för barnen. En väsentlig del av de drabbade barnen anpassar sig trots otillräckliga livsvillkor och visar en positiv utveckling. Dessa barn beskrivs som motståndskraftiga.
Relaterat
- Stärkt stöd till barn som anhöriga. Slutrapport från regeringsuppdrag 2017-2020 (Socialstyrelsen, 2020)
- Barn och unga i familjer med missbruk. Vägledning för socialtjänsten och andra aktörer (Socialstyrelsen, 2009)
- När en förälder dricker för mycket (IOGT-NTO:s Juniorförbund Junis, 2014)
- Föräldrar i missbruks- och beroendevård och deras barn (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, 2014)
Föräldraskapsstöd
- Preventionsstrategier
- Program och metoder för föräldraskapsstöd
-
-
- Rapport – Barns rättigheter i föräldraskapsstödjande insatser
- Kunskapsmaterial om föräldraskapsstöd och barns rättigheter
- Guide för behovsanalys
- Kartläggning och ramverk för uppföljning föräldraskapsstöd
- Filmer - Vad tycker barn och vuxna om föräldraskapsstöd?
-
Uppdaterad senast