Återresa

Att resa till sitt ursprungsland brukar kallas återresa. Att komma tillbaka till det land där man föddes och tillbringade sin första tid i livet kan väcka tankar, känslor och minnen.

Förväntningar

Upplevelsen av en återresa beror på vem man är, vilka erfarenheter och förväntningar man har och hur resan blir. Inför en återresa är det bra att tänka igenom vad du vill få ut av din resa. Vad vill du göra och se? Vill du att resan ska vara som en turistresa eller vill du göra besök som har anknytning till din livshistoria i landet och adoptionen?

Sedan du lämnade ditt ursprungsland kan stora förändringar ha skett. Vissa platser och adresser där du, enligt dina dokument, varit finns kanske kvar och andra inte. Många ursprungsländer är eller har varit utvecklingsländer. Kanske kommer du att på din resa möta svåra livsvillkor och utsatthet eller sociala och ekonomiska förhållanden som är bättre än du föreställt dig. 

Förberedande information och kontakter

Om du vill besöka t.ex. ditt barnhem är det bra att kontakta dem i förväg så de kan förbereda sig på att ta emot dig. Under Ursprungsländer kan det finnas information om organisationer eller myndigheter som du kan ha hjälp av att kontakta. Om det inte finns information om ditt ursprungsland kan det i vissa fall finnas information som ännu inte sammanställts men som du kan få om du kontaktar MFoF.   

Att smälta in

Det kan vara speciellt att befinna sig i en miljö där man till utseendet smälter in. Om man reser med sin familj eller sina vänner kanske de sticker ut i mängden. En del får en känsla av att komma hem medan andra känner sig mer svenska än någonsin då de besöker sitt ursprungsland. Många som rest till sitt ursprungsland berättar att det känns underligt att se ut som alla andra samtidigt som man inte kan språket eller vet hur man förväntas uppföra sig.   

Den inre resan

Att resa till ursprungslandet kan också innebära en inre resa som kan fortsätta en lång tid efter återresan. Många som rest tillbaka till sitt ursprungsland berättar om intensiva känslor av såväl övergivenhet och sorg som glädje. De känslor som väcks kan leda till en djupare självkännedom. För en del kan det vara svårt att landa i Sverige igen och finna sig tillrätta med det nya som man upptäckt om sig själv.

Uppdaterad: 2018-02-09

Uppdaterad: 2018-02-09